A címben említett online napilap azon apropóból alkotott egy gőzpunk zenei toplistát, hogy nemrég volt Nicolas-Joseph Cugnot 287. születésnapja. Ő alkotta meg az első, működő, gőzmotoros járművet, ami tulajdonképpen minden szárazföldi gépjármű nagyon korai elődjének tekinthető. Az alkotóról sajnos nem sikerült tisztességes méretű és minőségű képet találnom, de egykori gépezete, felújítva, mind a mai napig megtekinthető. 
A francia: Musée des Arts et Métiers (Művészeti és Iparművészeti Múzeum) névre hallgató intézményben, Párizsban. 



A jármű, mely teljes gőzzel megalapozott egy technikai forradalmat

Most pedig jöjjön a zene! 

Utolsó 10. helyen a David Guette és Nicki Minaj párosával megalkotott Turn Me On áll. Nos, maga a cikk írója is elismeri, hogy ez nem egészen steampunk, zenének pedig még kevésbé az, de azért akad benne nézelődni való, igaz, egy kissé félresikerült Frankenstein sztorira emlékezteti a nézőt. 

A 9. az én egyik személyes kedvencem. :) Egy frappáns dal arról, hogy az előbb bemutatotthoz hasonló "művek" miért is nem igazi steampunk alkotások.



Ráadásul még dallamos is :) 

8. helyezett egy kevésbé vidám, de zeneileg legalább ilyen jó alkotás. Ghostfire - The Last Steampunk Waltz. 
Kellemes keringő muzsika. 

7. helyen egy tisztelgés Isambard Kingdom Brunel előtt, igaz kissé sajátos stílusban. 

 

6. hely. Smashing Pumpkins - Tonight, tonight című dala. Ezt akár úgyis lehetne mondani, hogy steampunkosnak készült, mielőtt még "divatos" lett volna "fogaskerékkel" cicomázni a... nos... nagyjából bármit is. 

Méliés műve kissé átdolgozva születik újjá egy videoklipben

 

5. Steam Powered Giraffe: Brass Goggles. Amit ezek művelnek az valami zseniális! :D Nem pusztán zene, hanem előadás a javából. Bár nem ez a legjobb dal, szerintem, tőlük, ám az tény, hogy mindenképpen indokolt az előkelő helyezés. 



4. helyezett inkább egy zenés rövidfilm semmint videoklip, ráadásul kissé nyomasztó a hangulata. Ettől függetlenül tisztességesen össze van rakva, mind hang, mind látvány terén. 

 

A bronz érmes. A Cool Frenesie Ritsa Mitsouko előadásában. Nos, én nekem kis híján lekapcsolt az agyam (a színvilágon nem tudok túljutni), de el kell ismernem, valóban steampunk jellegű, ami pedig a történetet illeti (bár franciául nem tudok), nekem egy akciófilm paródiának tűnik. 

 

Az ezüst érmes következzék. Ez a videó egyszerűen csak szép. Komor, sötét, szomorú, de mégis szép. A zene pedig illik hozzá, remekül. 
Lovett - Eye of the Storm 

 

Végül pedig az a dobogó élén az aranyérmes. Főképpen azok tekintsék meg, akik szerint nincs olyan, hogy steampunk tánc illetve színpadi műsor. Ha mások nem is, de ők erre rácáfolnak. 
Külön piros pont jár a keleties hangzásért a részemről nekik! :) 

Akik ez eredeti cikkre lennének kíváncsiak (és bírnak angol nyelvtudással), itt elolvashatják

süti beállítások módosítása