jardinmecanique2.jpgA Montreálban tartott ComicConos képek és a Facebookon közzétett rengeteg link alapján találtunk rá a Jardin Mécanique-ak - 'mechanikus kertnek' - keresztelt különös csapatra, amely mögött három előadóművész összetett produkciója áll.

Első albumuk szeptember elején jelent meg, amelyhez a művészeti munkálatokat Veronique Paquette készítette (Érdemes a blogjára ellátogatni). Az illusztrációkat Kanada-szerte több helyütt is meg lehetett tekinteni idén.

A Jardin Mécanique tagjai inspirációként Vernét és Poe munkásságát említik. Ez, hogy most mennyire egy általános gesztus a közönség megnyerésére vagy mennyire a lelkükből eredő kijelentés, ezt az alkotásaik és külsejük alapján nem tudjuk megítélni.

Mivel mégis csak egy együttesről is szó van, muszáj a zenéről is beszélni. A gitár-ének, basszusgitár, dob "klasszikus felállásból" hangzásvilágilag egy indie-neoviktoriánus, cirkuszos hangulat kerekedik ki. Kellemes, háttérzenének jól hallgatható, nem kemény és ízléses, amit előadnak. Ugyan nem annyira karakteresek, mint mondjuk a Steam Powered Giraffe - vagy mint amennyire a képek alapján várnánk - de mindenképpen szerethetők. A tagok a zenélés mellett nagyon is adnak a külcsínre. Mindegyikük egy külön karaktert elevenít meg. Találunk köztük "őrült bohócot", hivalkodó mozgássérült dandy-t és furcsa találmányokkal foglalkozó melankolikus költőt.

Jardin Mécanique

süti beállítások módosítása