Stirlingmánia Magyarországon

2012.08.30. 13:37

 

Korábbi cikkekben már szó volt a strilingmotorokról, hőlégmotorokról (Ministirling gyönyörűségek , A nagy ellenlábas: a stirling-motor). Ezek a "gőztechnológia" riválisaként leírható a hőerőt felhasználó, általában dugattyús-forgattyús mechanizmussal készülő gépek hihetetlenül látványosan, érdekesen működnek, és bizony a steampunk műalkotásokban, tárgyakban, agyament szerkentyűk építésénél nagy sikerrel bevethetőek. Így nagy örömmel talált rájuk még az EuroSteamConos mizéria idején Flamara Halvorsen a magyar Stirling technológiával található fórumra, amelyhez egy blog, a Stirling Technológia is tartozik.

A Stirling Technológia blog egyik szerzője BladeAttila két videó ajánlásával örvendeztette meg szerkesztői postaládánkat. Az egyik egy Golyós és Ringbom Stirling-gép működését mutatja be:

 


szólj hozzá: Golyós és Ringbom Stirling

 

a másik pedig egy házi gyártású mini, konzervből készített - tehát ökosteampunk :D - gőzhajó útja (ez a szerkezet egyébként hasonlít Beren Nagy Tamás korábban szemléltetett Viktória "gőzhajójához")

 


szólj hozzá: Gőzhajó házilag

 

Hasonló gépeket az EuroSteamConon szeptember 29-én terveznek kiállítani a készítők. Úgyhogy, aki élőben szeretné látni működésüket, itt tudja megtekinteni a modelleket.

A stirlinges fórumot pedig nagyon tudjuk ajánlani mindazoknak, akik mélyebben ismerkednének meg a témával. Itt ugyanis olyan mélységekben kukkanthatunk bele, hogy tényleg hogyan építhetünk fel egy komolyabb működésű, például egy igazi alfa Stirling motort.

süti beállítások módosítása