Szeretnék bemutatni egy ingyenes, alkimista hangulatú kiállítást. A fenti cím nem a valódi (hivatalos) címe a tárlatnak. Bár a valódi alkimista időszaknál későbbi, jellemzően a 19. században használatos eszközöket láthatunk. Ezek mind fizikához és kémiához köthető, többnyire még ma is működő képes eszközök. Egy részük a korabeli háztartásban is előfordult (mint pl. az első képen látható szénszálas izzólámpa), de természetesen sok valódi kémiai eszközt is látni. Utóbbiak talán még izgalmasabbak. Az itt látható tárgyak nagy része még úgy készült, hogy jó legyen használni, és jó legyen ránézni is. (Állítólag ma is törekednek ilyesmire az ipari formatervezők.)

A szénszálas izzóról mindenki hallott, de ma már nagyon ritkán lehet látni egy-egy valódi példányát. Ezek állítólag tovább égtek, mint a mai izzólámpák. Bár szerényebb fényük volt, és folyamatosan sötétedett a búrájuk a belülről kirakódó széntől. (Bizonyos összeesküvés elméletek már ennél a tárgynál elkezdődnek.)

Amikor elterjedtek az első elektromos eszközök, de az elektromos hálózat még igencsak hiányos volt, addig főleg ilyen Lecancle (e: lökansé) elemeket használtak. Ekkor elsősorban még csengők és rádiók üzemeltek velük. Érdemes megjegyezni, mert többnyire csak az üvegük marad meg.

 

Egy remek diavetítő, klasszikus üveg diákkal. (Néha ilyen fekete papírkeretes üveg diák még lomtalanításon előkerülnek.)

 

Egy ilyen ampermérővel azt hiszem mindenki szívesen mérne.

 

Iskolai kémiaórákról ismert Bunzen égőnek nevezett, valójába Teklu égők egy korai, valóban szép példánya sárgarész, feliratos aljjal. És van még kb. 15 különböző Teklu égő ebben a vitrinben.

 

Szűrőpapír. Jó hangulatú a csomagolása. Még a szűrőpapírnak megadták a módját.

 

Porcelán lemezek. Jó lenne tudni, hogy kik azok a katonák, és miért menetelnek a dobozon. (Nem biztos, hogy katonák a_a)

 

Nem csak lemezek készültek a vegyszereknek jól ellenálló porcelánból, hanem érdekes módon centrifuga is. (Természetesen ez laboratóriumi eszköz.)

 

Egy röntgen cső a néhány kiállított közül. Sokat hallunk röntgen sugárzásról, és aki tüdőszűrésre jár, az egészen közel kerül ennek egy modernebb változatához. Ilyen egy régi röntgencső közelről.

Láthatóak itt cseppfolyós levegő tartására szolgáló fa tartóba helyezett duplafalú termosz-szerű edények. Egy alkimista hangulatú kocsmában bizonyára ilyenből szolgálnák fel a cseppfolyós, alkohol tartalmú italokat. (Akár hideg, akár meleg, nem nagyon éreznénk, amíg csak a kezünkbe fogjuk.)

Ha már levegő, akkor ózon. A képen egy ózont előállító szerkezet. Vigyázat, az ózon nagyon jó a magas légkörben, de az ember közvetlen környezetében agresszív anyag!

Szerényen meghúzódik az egyik sarokban egy mókás dugópuhító (dugóra különösen az anyag, illetve a földminták poralizálásánál volt szükség, a maszek geológusok még most is használják a dugókat mintafeldolgozásnál a_a)

Még az üvegtölcsér is műalkotás. (Ez egy átlagosnál jóval termetesebb üvegtölcsér.) A felülete nem azért ilyen bonyolult, mert egy ipari formatervező így gondolta jónak. Hanem azért, hogy bármilyen lombikra téve, a levegő be tudjon menni a tölcsér és a lombik között, ezzel is gyorsítva a szűrést. (Ez egy jogos elvárás, mert a szűrés többnyire nagyon lassú művelet.) Mellékesen jól is néz ki.

Ez mind desztilláló hűtő üvegből. Számomra az ,,igazi” desztillálók a középkori mázas kerámia lepárlók, de azoknak a hatásfoka elég alacsony. Az itt látható üveg hűtők nagyjából olyanok, mint a maiak.

Az egyik – szerintem - leginkább alkimista hangulatú tárgy, a Kipp-készülék, ami egyébként gázfejlesztésre szolgál. De szerintem a legtöbb ember különleges kávéfőzőnek nézné. Ha a filmrendezők ismernék, akkor a retorták helyett ezt mutogatnák a filmekben. Ugyanúgy bugyborékol és gőzölög, de még látványosabb. Sőt, ezt még csavargatni is lehet, ami adhatna a jelenetnek egy pici pluszt.

 

A Bunsen-féle eudiométer, is nagyon jól néz ki. A Kipp-készülék után a második leginkább alkimista hangulatú tárgy. Bár nem lehet csavargatni, de szépen esztergált fa talpai vannak, amitől még inkább régies hangulata van. (Azt hiszem a fa eszközöket gyenge vegyszerállóságuk miatt elég hamar száműzték a legtöbb laboratóriumból. - Nem teljesen, édesapámnál a geológiai laborban még mindig található pár fa eszköz a_a.)

Remélem sikerült kedvet csinálnom a kiállítás megtekintéséhez. Igyekeztem úgy összeállítani a képeket, hogy aki meglátogatja a kiállítást, azért találjon újdonságot. Az ELTE Lágymányosi épületei közül az 1A épület (kémia tömb), ami Budapesten a Petőfi híd budai hídfőjénél található. A hídhoz legközelebbi ajtón kell bemenni, és az előtérben ott a kiállítás (a vitrinekben kell keresni, a régi épület helyén, az első emeleten pedig régi fiolákban különböző anyagok láthatóak, nem messze tőlük ásványok is - itt a legjobb a kávé az ELTE-TTK-án a_a).

Ha szorgalmi időszakban csütörtökön délután járunk itt, akkor érdemes beülni a két természettudományos ismeretterjesztő előadás sorozat valamelyikének aktuális előadására (de ne tévesszük el az ajtót, mert ha éppen a kémikusoknak, fizikusoknak vagy földrajz szakosoknak tartanak speciális előadást igen furán fognak ránk nézni, és mi is furán fogunk odabent nézni, mert nem fogunk laikusként érteni semmit sem a_a). A kémiai ismeretterjesztő előadás sorozat Alkímia ma címmel található meg az interneten. Ennek testvére fizikai témában az Atomoktól a csillagokig (amelynek semmi köze a steampunkhoz a_a). Az előadások – a kiállításhoz hasonlóan ingyenesek. Igazi jó értelemben vett (tudományos igényű) ismeretterjesztés zajlik ezeken, aktuális kutatásokról, lehetőség szerint közérthetően. Természetesen sok érdekes kísérlet és remek előadók várják az érdeklődőket. A kísérleteken ezeknek az eszközöknek a mai változatait ,,munka közben” láthatjuk. Tiszta szívből ajánlom mindkettőt! Jó szórakozást kívánok hozzájuk!

 

Óralakat bejegyzését olvashattátok! (javította és kommentárokkal tűzdelte tele automaton_aliza)

süti beállítások módosítása