1562-ben II. Fülöp fiát a 17 éves trónörökös Károlyt megmenekült a haláltól, miután egy súlyos lépcsőbalesetet szenvedett. A király meg akarta Istennek hálálni a segítséget, azzal, hogy felkereste a kor egyik legképzettebb – spanyol vagy dél-német - óraművesét, hogy építsen neki egy szerzetes automatát, akinek az egész világ a csodájára járhat.
A 450 éves szerzetes a mai napig működik. Imádkozik, "lépeget", keresztet vet, bólogat, és ahhoz képest, hogy ez egy valódi barokk robotról van szó, meglepően élethű. Jelenleg a Washington DC-ben található a Smithsonian Intézetben.

 

A járkáló szerzetes valójában nem robot, hanem egy automaton mivel nem tudja kombinálni a bele programozott feladatokat, csak az óramű járása szerint végzi teendőit. (Ezért tettem idézőjelbe a címben a robot szót.)

Születését egy tragédiának köszönhette.

1562-ben II. Fülöp fiát a 17 éves trónörökös Károlyt megmenekült a haláltól, miután egy súlyos lépcsőbalesetet szenvedett. A király meg akarta Istennek hálálni a segítséget, azzal, hogy felkereste a kor egyik legképzettebb – spanyol vagy dél-német - óraművesét, hogy építsen neki egy szerzetes automatát, aminek az egész világ a csodájára járhat.

A 450 éves szerzetes a mai napig működik. Imádkozik, "lépeget", keresztet vet, bólogat, és ahhoz képest, hogy ez csak egy barokk szerkezet, meglepően élethű. Jelenleg Washington D.C.-ben a Smithsonian Intézetben őrzik.

 

süti beállítások módosítása