Történelmet írtunk.

1. Ez a 400. bejegyzés.

2. Talán az év legjobb steampunk találkozóját rendezhettük meg. (Ha erre gondolok, csak vigyorgok, mint a vadalma, és azt mondogatom magamban, juhééé, juhééé, az esten szerencsére egy juh sem tette tiszteletét. :))

Egy évvel ezelőtt a Vernében találkoztunk augusztus végén, idén a Második Anakronista Esten.

Így büszkén jelenthetem ki, hogy egyéves a csapat, ha a találkozókat számoljuk.

Az utóbbi egy év során rendszeresen veszünk részt a Múltidéző Találkozókon is. A szervezésben ezúttal ők is részt vállaltak.

 

 

 

Történelmet írtunk.

1. Ez a 400. bejegyzés.

2. Talán az év legjobb steampunk találkozóját rendezhettük meg. (Ha erre gondolok, csak vigyorgok, mint a vadalma, és azt mondogatom magamban, juhééé, juhééé, az esten szerencsére egy juh sem tette tiszteletét. :))

Egy évvel ezelőtt a Vernében találkoztunk augusztus végén, idén a Második Anakronista Esten.

Így büszkén jelenthetem ki, hogy egyéves a csapat, ha a találkozókat számoljuk.

Az utóbbi egy év során rendszeresen veszünk részt a Múltidéző Találkozókon is. A szervezésben ezúttal ők is részt vállaltak.

 

 

Kulisszatitok

 

Annyit érzek jónak, ha elárulok a kulisszatitokról, hogy Graham Chapman nem halt meg, valójában a szekrényemben éldegél, óriáslábakkal teli mesebirodalomban, amikor valami szkeccs kell, csak bedobok egy tollat, Graham meg lekörmöli.

 

 

Megköszönöm mindenkinek

 

Rettenetesen örülök, hogy megtartottuk a második Anakronista Estet. Annak még jobban, hogy folyamatosan kapom a visszajelzéseket, milyen jól sikerült. Köszönöm azoknak részvételét, akik közönségként megjelentek, és még jobban köszönöm

Vincentnek (Naftoli Györgynek),

Sisinek (Vőneki Adriennek),

Banyának (Koncsek Judithnak),

Pepének (Makai Péternek),

(és nem utolsó sorban Lady Babának - rossz vicc ;D) hogy emelték az est fényét és izzították a hangulatot a produkciókban való szereplésükkel.

Köszönöm Rékának és Lizzynek a kasszafelügyelést. A Mandragóra Kávézónak, hogy lehetőséget biztosítottak az Est megrendezésére. Mindenkinek csak ajánlhatom, a régiségek megszállottainak mindenképpen megér egy estet (ha nem többet is). Végre sikerült egy 19. század végi receptet keresztül vitetnem egy 21. századi konyhán, aminek külön örülök.

Köszönöm Gabriel mesternek előre is a fantasztikus fényképeket. (A héten még lesz róluk szó.)

Mamának a kártyákat, a többieknek a steampunkos cuccokat. Kiemelném Flamara fantasztikus combig érő hófehér kamásliját fémgombokkal kivarrva, a látványos küklopsz kalapot, és természetesen a méltán oly népszerű cilinderóra is újra meglátogatott minket. :)

Hosszasan csigázhattam olvasóimat, hogy mégis mi történt. Röviden összefoglalva: számomra ez egy fantasztikus este volt. Azt megélni, hogy megírok valamit, előadjuk, és az mosolyt csal az emberek arcára, egy leírhatatlan és megismételhetetlen élmény.

 

 

Mi történt az Anakronista Esten?

 

Az est interaktív előadásokkal kezdődött. Külön kiemelném Banya szókimondó és karakán előadását a "kurtizándivatról". Soha nem hallottam olyan elméleti szinten előadást a szörnyszülöttek mutogatásáról, mint amilyet pár percben Pepe tartott. Sisi ügyesen rögtönözte Adélt, a századforduló "utcalányát".

Közben behozták a rendelt borcsokoládékat (19. századi forró csokit borral). Ki-ki kénye-kedvére iszogathatott.

A borcsokihoz illően 19. század végi pajzán viccekkel szórakoztattuk a publikumot.

Bemutattuk Vincenttel a Viktoriánus Ádámot és Évát, akik természetesen világító gyermekeket nemzenek.

Megismerhettük Jánost, a vérszomjas, bajuszimádó, zeppelinevő polipot.

Idéztünk Arany János Todijából, azaz milyen lenne Arany János Toldija, ha évszázadok során megtalálják egy kézirattárban, és a jövőben átírják köbüki magyarra, köbükunokáink. (Később ugyanebben a kontextusban felhangzott a Huszt is.)

Persze nem mindenen nevethetünk, az est bizarr fénypontja Lady Baba Alejandra performansz, pszicho-illúzió volt.

Ez annyira sokkolta a közönséget, hogy egyben az első félidő lezárását is jelentette. :)

A szünet az előre tervezettnél elcsúszott. A produkció színvonalán természetesen nem változtatott, hogy a jelenlévő két riporter eltorlaszolta a szalon ajtaját, és letámadták barátainkat, hogy adjanak azonnal interjú. Az ehhez hasonló viselkedés a jövőben a kedves média oldaláról lehetőség szerint merüljön feledésbe.

A második félidő, inkább negyedidő a versekről szólt. Ezúttal nagyjából ugyanannyi önként jelentkezővel, mint az előző alkalommal. :)

Pepe A gőz című átírását hallhattuk, részemről egy Dalek-dallal (dalek hősi énekkel) gazdagítottam a közönséget.

Vincent közreműködéssel egy újabb köböküsített verset hallhattunk. Utána meghallgattunk egy Karinthy Frigyes marslakó Budapestre utazik részletet.

Illetve Lőwy Árpád Aviatika című költeményét. (Akit érdekel halkan megsúgom, ő is készített egy Toldi átírást, anno az ő tollából fakadt a századforduló "pajzán" Toldija).

Mi történt még az esten? Mindenki hazavihetett egy úrhölgyet, természetesen csak képeslap formájában. Akinek nem kellett úrhölgy, vagy pedig túl "erkölcsös" volt Ferenc Józsefet, illetve Jókai Mórt is megkaphatta.

A hivatalos programok lezárulásával egy The Tiger Lillies-re bódult estély vette kezdetét, ahol ismét a humoré, a szellemességé, később pedig a finom ételeké és italoké lett a főszerep.

Az estre az eredetileg Németországban tartózkodó Tix Gergő is beállított, váratlanul és titokzatosan. Nagyon örültünk neki, és kedvesen fogadtuk. A részletekről Vincentet és Jusztinát faggassátok.

A móka és kacagás éjfélkörül ért véget, amikor is zárultak a Mandragóra kapui.

Személy szerint hihetetlenül jól éreztem magamat, és mindenkinek, mindennek rettenetesen örültem. :)

Jöjjetek legközelebb is!

Szeretettel várunk mindenkit, már szeptember másodikán hat órakor a 11. ARC kiállítás megnyitóján.

Szombaton pedig egy újabb Múltidéző Találkozón, amelyet Sisiék a Füvészkertbe terveznek teadélutánnal egybekötve.

 

 

Válasz a riportereknek


És, hogy elmeséljem, miért volt ez a békebeli bordélyházas - a riportereket ez érdekelte a legjobban, de nem kaptak választ - pedig szívesen meséltem volna arról, hogy az előző esten volt egy bizonyos Bordélyházi jelenet, ami után elhatároztunk a téma többet ér ennél.

Banálisabb magyarázatok:

A szerelem mindennek mozgatója, ami emberi. Az ókori görögök szerint Erósz - a szerelem - eljötte óta van lényegében idő. Tehát ha van idő, van anakronizmus is, ami korszerűtlenséget, időtlenséget, és a lineáris időrend totális fejre állítását jelenti esztétikai szempontból. A 19. századot átitató légkör volt a viktoriánus prűdéria és a legalizált, titokban űzött - vagy csak látszólag titokban űzött - prostitúció divatja. A steampunk a 19. századhoz nyúl vissza leggyakrabban, így adott volt a századforduló eme momentumának felidézése.

 

 

Még egyszer megköszönöm


Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki eljött, és remélem jól éreztétek magatokat! :)

süti beállítások módosítása