A minden évben kiosztásra kerülő science fiction és fantasy közönségdíjat, a Hugo Award-ot idén képregény kategóriában a Girl Genius című webcomic 8. kötete nyerte.

A Girl Genius eredetileg könyv alakban indult, majd az alkotók, Phil és Kaja Foglio úgy döntöttek, hogy inkább weben folytatják a történetüket. A 2002-ben indult képregény egy alternatív viktoriánus környezetben játszódik, ahol "az ipari forradalom eszkalálta az állandósult háborút," melynek ütközeteiben gyakorlatilag karizmatikus, általában egy tudományágra specializálódott őrült tudósok szerkezetei mérkőznek meg egymással. A történet elején úgy tűnik, a főhősnő, Agatha Heterodyne, nem több egy egyszerű, küszködő diáknál az erdélyi "Polignosztikus Egyetemen". Ám mikor báró Klaus Wulfenbach és fia az egyetemre érkezik, hogy kivizsgáljanak néhány furcsaságot, látszólag egymástól független események sorozata indul el, ami elvezet Agatha családi örökségének és titkainak feltárásához.
 
Kaja Foglio a képregényt mint "gaslamp fantasy"-t aposztrofálta: "[...] sose szerettem azt a kifejezést [értsd: a steampunkot], amivel a munkáinkat illették, [...] mi nem vagyunk punk-ok, és a munkáinkban sem csak gőz van, így egy másik név tűnt megfelelőnek."

Emellett a "steampunk" terminust sokan azért sem tartják megfelelőnek, mert itt nem csak a gépekre korlátozódik a tudomány, hanem a genetika is megjelenik. A léghajók, hatalmas steampunk robotok és fegyverek mellett Frankenstein-szerű lények, mint a beszélő macskák és egér méretű kreatúrák is megjelennek.

A történetben rengeteg fontosabb és kevésbé fontos mellékszereplő tűnik fel, de a három fő karakter, Agatha, aki egy hatalmas tehetségű, a mechanikához hihetetlenül értő "spark" (feltaláló), Wulfenbach báró és fia, Gilgamesh - aki szintén remek "spark", és inkább érdeklik a repülők, mint a fegyverek és a háború - végig jelen van a történetben. Hőseink ahogy egy képregénytől elvárható különböző kalandokba keverednek, bejárják az egész őrült Európát, miközben igyekeznek fényt deríteni Agatha családjának rejtélyes titkára.

A Girl Genius hivatalos honlapja, érdekességekkel és a képregény fejezeteivel.

"Kaland, románc, ŐRŰLT TUDOMÁNY!"

süti beállítások módosítása