...más néven, steampunk!

2009.07.18. 13:07

Steampunk. Egyszerűnek tűnik a meghatározása, ugyanakkor a valóságban sokkal több variációja létezik annak, amit mi egyszerűen csak "steampunknak" nevezünk. A STEAMED! blog bloggerei összegyűjtöttek pár megjelölést, ami vagy szinonimája, vagy része, vagy alternatív megnevezése a steampunk zsánernek.

Alternatív Történelem (Alternate History): mindjárt az első kakukktojás. Az alternatív történelem a science fiction független ága, ebből fejlődött és szakadt ki a steampunk a nyolcvanas években. Az alternatív történelem lényege, hogy a múltban bizonyos fontos események másként alakultak (leggyakoribb felvetése pl. az, hogy máshogy végződött a második világháború). A steampunk ebben a kategóriában tehát az a regény, ahol a gőzenergia lett a domináns az elektromossággal szemben.

"Családias" (Fireside) Science Fiction: más szóval "meghitt" science fiction. A szöveg szerint arra vonatkozik, hogy a viktoriánus úriemberek "isten tudja mit, isten tudja hol" művelnek, azután szivar és brandy fölött mókáznak a történtekről.

Gázlámpa (Gaslamp) Fantasy: ez nem más, mint viktoriánus fantasy, mely felvonultatja a misztikus, természetfeletti elemeket és a tudományt, annak minden árnyoldalával együtt.

Gázlámpa Románc/Romantika (Gaslamp Romance): ugyanaz, mint az előző, csak több benne az erotika, és szinte mindig boldog véget ér. Emellett vagy egy fantázia szülte, vagy a "valós" (persze erősen átszínezett) világban játszódik.

Neo-Viktoriánus (Neo-Victoriana): a viktoriánus világ újraélesztése modern eszközökkel, anyagokkal (a legtöbb "tradicionális" steampunk mű a kort meghaladó technológiát alkalmaz viktoriánus megoldásokkal, anyagokkal, pl. gőzzel).

Retro-futurizmus (Retor-Futurism): ez már kevésbé köthető a steampunkhoz. Itt is olyan technológiákat alkalmaz a szerző, amely az adott korban nem volt elérhető, de az adott kor nem a viktoriánus (jellemző pl. a két világháború közti időszakra vonatkoztatni). Retro-futurizmusnak szokták még nevezni a korábbi korszakok (szocializmus, két világháború között) futurista elképzeléseit, koncepcióit.

Tudományos Románc (Scientific Romance): a science fiction egy korai, angol megnevezése, többek között Verne és Wells műveit is ezzel a címkével illették. Ma a viktoriánus érában készült science fiction-re alkalmazzák.

Steampulp: a megnevezés gyakorlatilag a steampunk szinonimája. Arra utal, hogy a "punk" olyan egyéneket jelöl, akik lázadnak a rend ellen, ill. olyan történeteket találnak ki, melyek egy disztópikus érában játszódnak (lásd: cyberpunk). A pulp (ponyva) szintén ennek a lázadásnak a jelképe.

Viktoriánus (Victorian) Science Fiction: használják a steampunk alfajának megjelölésére is, de valójában a viktoriánus korban írt művekre vonatkozik, szemben az abban az időben játszódó történetekkel.

"Rendkívüli Utazások"(Voyage Extraodinaire): egyszerűen olyan viktoriánus utazások megjelölése, melyeket Verne is írt.

Vadnyugat/ Furcsa-nyugat (Wild/Weird West): olyan steampunk, mely a Vadnyugaton játszódik, főszerepben cowboyokkal és szalonhölgyekkel.

Ahogy a fenti kis felsorolásból is látható, az irodalom a steampunkkal kapcsolatban sem fukarkodik megnevezésekkel. Ha esetleg valaki még ismer ide vágó megfogalmazásokat, neveket, örömmel vesszük, ha kommentel.

(Forrás: STEAMED! - Steampunk by any other name...)

süti beállítások módosítása