Tukiji Nao

2009.01.02. 21:42

Közismert tény, hogy a századfordulós stílusirányzatok rendkívül sokat merítettek az egzotikusból, mint idegen kulturális tényezőből. Ilyen egzotikum volt a japán grafika, illetve festészet is, ahova az európai szecesszió is szívesen nyúlt, és amelynek eszközeit aztán egy századdal később - ironikus módon - a mai japán grafika használja legszívesebben.Közismert tény, hogy a századfordulós stílusirányzatok rendkívül sokat merítettek az egzotikusból, mint idegen kulturális tényezőből. Ilyen egzotikum volt a japán grafika, illetve festészet is, ahova az európai szecesszió is szívesen nyúlt, és amelynek eszközeit aztán egy századdal később - ironikus módon - a mai japán grafika használja legszívesebben.


 

Tukiji Nao, akiről bevallom nem sok mindent találtam, csak rajongói ismertetőket blog oldalakon, illetve fan-klubokat, pl. a deviantarton. (Azt is remélem, hogy egyáltalán egyetlen személyről van szó :)). Nos, ő egy ilyen alkotó, aki a szecessziót (annak is főleg a közép európai változatát) keveri igen kidolgozott, sajátos japán stílusával. Sok helyen alkotásaival kapcsolatban a 'tündérmesei' jelzőt használják, hiszen alakjai sokszor mű mesebeli figurák, szecessziós-manga- Alice, Hófehérke, Kis hableány és még sorolhatnám, hogy miféle tündérkék, amolyan mangaka-muchai allegorikus figurákkal (pl. zodiákus jegyekkel) kavarodva...

Aggályok: aki esetleg úgy irtózik még a funkciós giccstől is, mint a tűztől annak Tukiji Nao nem lesz éppen a kedvence, de aki le tudja vetkőzni a stíluskeverésekből adódó aggályait, az ugyanúgy fel tudja fedezni a naiv szépséget Tukiji Nao képeiben, mint az élet és művészet szeretetét Miyazaki animációs filmjeiben.

És, hogy miért is írtam róla egy ajánlót? Egy kis steampunk ízelítő: 

 

 

'Zene'

 

'Nora'


'A napraforgós nő'

 

Az alábbi oldalakon érdemes megtekinteni munkáit:

Tukiji Nao saját oldala - google angol fordításban


Artbooks:

Tukiji Nao Letter Papers

Tukiji Nao Gallery