Géplélek

2008.11.25. 16:32

Egy igen érdekes Réz András esszére hívnám föl a figyelmeteket, amit online olvashattok: itt.

 

Nagyon érdekes és mindenkinek csak ajánlani tudom, akiket érdekel a robot és az automata-téma megjelenése filmekben és irodalmi alkotásokban! Ami engem igazán megfogott benne az, hogy igen szellemesen írja le pl., hogy mi a különbség a robotok és az automaták között:

 

"Az automata olyan vezérlési rendszer, amelyben csak egyféle program futtatható, s amely nem képes alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. A lényegüket annak idején még abban látták, hogy felszabadítják az embereket a nehéz, veszélyes munka alól, illetve más tekintetben kényelmesebbé teszik az életüket."

 

"Mit nevezünk robotnak? A kifejezés 1921-ben jelent meg Karel Capek cseh író R.U.R. - Rossum Univerzális Robotjai - című színművében. A szó egyébként visszavezethető a szláv nyelvekben megtalálható 'robota, rabóta' (munka) szóra. Capek felfogásában a robot már önálló, memóriával rendelkező, tanulásra is képes szerkezet, bizonyos értelemben véve emberhelyettesítő. Lényegében ez idő óta folyik a vita, minek is nevezzük a mesterséges intelligenciával működő szerkezeteket. Ha egy ilyen gép az emberhez hasonló, tekinthetjük androidnak, bár sokan úgy vélekednek, hogy androidnak csak a szerves alapú mesterséges lényeket nevezhetjük, míg a szervetlen szerkezeteket célszerűbb robotnak nevezni. Mások úgy vélik, hogy ezt a dilemmát nem lehet ilyen egyszerűen megoldani."


Még egy link:

Robotika-történet kezdőknek, angolul:

Timeline of Robotics

süti beállítások módosítása