NevilleColmore.jpgEgyszer volt, hol nem volt, még a La Manche csatornán is túl, élt a Brit-szigetek hegyvonulatainál egy kockás kiltes feltaláló, akit Neville Colmore-nak hívtak. Hogy viselt-e valamit kiltje alatt? Nos, ezt bizony nem tudhatjuk, de e feltaláló úgy döntött, beleveti magát a skót táj szépségeibe, amikor is felfedezte, hogy tündérek márpedig "vannak". Hogy hogyan örökítse meg e parányi, különös teremtéseket, erre még évekig ötlete sem volt, amikor is segítségül jött neki a fotográfia megismerése. Abban a korban, amikor a meséket a gyermekek és felnőttek egy része még elevennek hitte, Neville rájött a fatagravures-nek keresztelt fényképezési "eljárás" titkára. A kis szálldosó és osonó lényeket egy fantasztikus masinériával: a Spectobarathrummal kapta lencsevégre. Colmore 1890-ben publikálta először fotográfiáit, amelyet nagy örömmel fogadott a közönség, azt a hírt már kevésbé, hogy a Spectorbarathrum nem sokkal feltalálása után a maradék tündérfotóval mind hamuvá lett.

Ennyi a mese. Mennyi az igazság? Annyi, hogy talán még Neville Colmore sem volt soha, nemhogy tündéreket fotografált volna, vagy hogy létezett volna egy ennyire különös nevű szerkezet. Az interneten egy Wikipedia vitacikk után valóban egy helyre vezet a témával kapcsolatban, nevezetesen John Glennhez - egy crowolf nevű felhasználóhoz vezet -, aki mintha egyedüli szakértőként, mindent tudna a Flickr albuma szerint Neville Colmore-ról (mellesleg egy másik albumában steampunk montázsokat mutat be). Glenn áltündére-albuma annyira felkavarta a kedélyeket, hogy még a Retronaut bloggerét is sikerült átvernie. Az oldalon valódi 1890-es fotográfiákként közlik nagy valószínűséggel John Glennek tulajdonítható alkotásokat.

John Glennek igazi hátborzongató kis montázsokat sikerült létrehoznia, amelyekhez képest a Cottengley-i tündérek "angyalfényárnyaknak" tűnnek. A mémmé vált mese hozzá pedig már csak hab a tortán, igazi bizarr és fantasztikus médiakacsával van dolgunk. De hogy azért a nemlétező Neville neve ne menjen feledésbe a Spectobarathrum által megörökített lények közül megmutatunk párat.

nc01.jpg

nc02.jpg

nc03.jpg

nc04.jpg

nc05.jpg

nc10.jpg

nc06.jpg

nc07.jpg

nc08.jpg

További fatagravures-ok John Glenn albumában

Amalgamated Steam Automata John Glenntől

süti beállítások módosítása