A Titanicra emlékezünk

2012.04.14. 13:43

 

Száz éve történt az RMS Titanic tragédiája, és most még a csapból is a Titanic folyik. A kilencvenes évek nagysikerű Titanic filmjét újravetítik természetesen 3D-ben, továbbá Titanic beöltözős találkozókat tartanak, Titanic emlékexpedíciók indultak az óceánon (amelyek reméljük nem jutnak Titanic sorsra), és rengeteg írás, cikk jelenik meg a Titanicról. Kiemelnénk az Index Percről-Percre tudósítását, ami a magyar múltidézések közül talán a legötletesebb.

 A sort még gyarapítják olyan kuriózumok nyilvánosságra hozása is, mint a náci Titanic film. Könyv jelent meg a mentőhajó Carpathia hajóorvosának történetéről. Egyedül csak a Google érdekes a Titanic-napon, ugyanis ő Robert Doisneau fotóművészről emlékezik meg doodle-jében. (Teljesen jogosan tehetjük fel a kérdést: mi baja a Google-nek a Titaniccal? Ez a Titanic-szemellenző gesztusuk kicsit olyan, mintha december 24-én a doodle a Luna-13 Holdra érkezéséről emlékezne meg. Bár az is lehet, hogy nem a jégheggyel ütközés napján, hanem holnap a hullámsírba kerülés évfordulójának napján kezdik a megemlékezést.)

De félretéve a Google szándékos vagy szándékolatlan bakiját, mit tehetnénk mi is egy ilyen "nagy napon"? Természetesen a Titanicra emlékezünk.

Steampunk terén a Romain Jerome Titanic DNA kollekció megtekintését javasoljuk. Ezen órák és a tollak különlegessége, hogy eredeti Titanic darabokat tartalmaznak. Egyébként már magyar webshop által is lehet rendelni belőlük három és fél millió forintért.

Titanic órák:

Titanic toll:

 

Továbbá szintén Titanic-mániásoknak ajánljuk megtekintésre Will Rockwell derelyeszaggatóra emlékeztető pendrive-ját, ami az óceánjáró telegráfjának kicsinyített másolatát tartalmazza. Az eszköz már sajnos elkelt, de gyönyörködtetésre jók az alábbi képek:

 

A történelmi források rajongóiról sem feledkeztünk meg. Az old-print.com oldalán rengeteg Titanickal kapcsolatos régi újságcikket lehet megtekinteni. Sajnos olvashatóságuk nehézkes, de azért arra jók, hogy láthassuk 1912-ben mint foglalkozott a londoni sajtó a tragédiával. Kommentár nélkül: (Külön ablakban megnyitva nagyobb méretben megtekinthetők a képek.)

 

süti beállítások módosítása